SysAdmin средба #2, четврток, 16 јуни 2016, 20ч.Здраво,

Ние сме систем администратори и сакаме понекогаш со едно пиво во рака да продискутираме за некои работи кои ни се заеднички. Заеднички ни се серверите, работните станици, корисниците, автоматизацијата, паметните решенија, па и непаметните решенија. За последните да ги направиме паметни убаво е да продискутираме, да споделиме некое знаење, искуство или трик за администраторскиот живот биде полесен и да важи старата добра „Добар администратор е тој кој нема работа.“

Затоа ве повикувам сите кои имате некоја допирна точка со администрација на системи да ни се придружите на собирот:
Планираме да има вакви собири еднаш месечно, на нив да има едно до две предавања проследени со дискусија, а понекогаш и само дискусија на дадени теми. Првото предавање со кое ќе започне оваа средба ќе биде на тема:
  • „Amazon Web Services за почетници“ на Дамјан Георгиевски, човек кој се бави со проектирање и подобрување на компјутерски системи долги години. Поканети се сите што веќе имале искуство со AWS или други cloud платформи да споредиме забелешки и да продискутираме. 
Се гледаме на добро дружење!

ват д'хак?

Хаклабот КИКА е место за споделување и стекнување знаење, место каде се собираат луѓе заинтересирани за технологија, слободен софтвер и слободна култура. Секој може да изработува најразлични проекти сам, или заедно со некој од присутните. Хаклаби има секаде во светот КИКА е еден од нив. Продолжи со читање...

Приклучи се!

Хаклабот е јавен и отворен простор и е добредојден секој кој сака да се приклучи во тековните активности или да предложи нови. Едноставно дојди во некој од редовните термини.

На интернет може да се приклучиш на IRC каналот #lugola, на поштенската листа или на wiki-то за слободен софтвер.